Reality-TV

De eerste televisieshows werden als experiment geproduceerd. Het was namelijk zo dat er voorheen nog nooit een medium was geweest van een zelfde soort. Om deze reden besloten televisiestations korte uitzendingen te maken, zodat ze goed konden kijken wat er precies werkte en wat er daarentegen totaal niet werkte. Men kwam er achter dat het uitzenden van sportevenementen een goede manier was om te zorgen voor betrokkenheid, maar deze uitzendingen waren niet de enige die er voor zorgden dat de televisie populair bleef.

In eerste instantie waren het vooral wereldzaken die per televisie werden uitgezonden. Denk bijvoorbeeld aan sportevenementen, historische evenementen en andere soorten nieuwsuitzendingen. Snel genoeg ging men de televisie echter zien als een stabiel medium dat reclamemakers kon aantrekken. Hiervoor werd het belangrijk om te beginnen met produceren van verschillende soorten programma’s, zodat er genoeg uitzendtijd was om reclamemaken via de televisie aantrekkelijk te maken.

Het eerste televisieprogramma die de stabiliteit van de televisie echt liet zien was het Amerikaanse programma ‘Texaco Star Theatre’. Het programma werd tussen 1948 en 1956 op televisie uitgezonden, als opvolging van het gelijknamige radioprogramma.

Het programma was een variété show. Binnen zo’n show wordt het publiek vermaakt met een divers aantal vormen van vermaak. Denk bijvoorbeeld aan muzikale vertoningen, comedy sketches, acrobatische voorstellingen en tovenaarsshows. Dit format stamt af uit de Victoriaanse tijd, maar werd tijdens de opkomst van de televisie overgenomen voor dit medium. Televisieshows van dit soort waren vanaf 1950 tot aan 1980 razend populair.

Dit soort televisieshows kunnen worden gezien als de eerste vorm van reality-tv.

Reality-tv shows die nu nog steeds razend populair zijn, zijn de verschillende talentenjachten die gedurende de hele week op televisie te zien zijn. De eerste talentenjacht werd op televisie uitgezonden in het jaar 1999. De show werd in Nieuw-Zeeland uitgezonden onder de naam ‘Popstars’ en werd bedacht door Jonathan Dowling, eveneens afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Op dit moment is er nog steeds een groot aantal talentenjachten op televisie te zien. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als ‘The Voice’, ‘Belgium’s Got Talent’, ‘X Factor’ en andere shows die zoeken naar een nieuwe, grote ster.

Binnen het fenomeen reality-tv kan er ook gedacht worden aan programma’s als ‘Keeping Up With the Kardashians’. Binnen gelijksoortige series worden de levens van beroemde mensen gevolgd en per televisie uitgezonden. Omdat deze series hele dagen uit de levens van deze mensen laten zien, vaak zeer gedramatiseerd, vraagt men zich echter nog wel eens af hoe ‘real’ deze programma’s nu eigenlijk zijn.