Sportvermaak op televisie

Sport is altijd al een manier van vermaak geweest. Niet alleen voor sporters zelf, maar ook voor sportliefhebbers die zich in sportstadions en sportzalen bevinden om bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd te bekijken. De uitvinding van de televisie maakte het mogelijk om sportwedstrijden vanuit de eigen huiskamer te bekijken. Op deze manier werd het voor een veel groter publiek mogelijk om sport te volgen.

Met de opkomst van dit fenomeen, begonnen sportcommentators hun eigen commentaar bij de sportwedstrijden te voegen terwijl deze worden uitgezonden. Dit zorgt voor nog een extra laag aan vermaak tijdens het bekijken van een wedstrijd. Dit is iets wat zelfs in het voetbalstadion niet te vinden is.

Het eerste sportevenement dat live werd uitgezonden, was de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Het ging hierbij om ruim 72 uur aan live beelden. Het allereerste beeld. De eerste keer dat een sportwedstrijd op nationale televisie werd uitgezonden in Amerika was in 1939. Het ging hier om een honkbalwedstrijd tussen de Columbia Lions en de Princeton Tigers. De teams vertegenwoordigden de universiteiten waar ze voor speelden (Columbia en Princeton). Een aantal maanden later werd vervolgens ook de eerste American Football wedstrijd op televisie uitgezonden. Ditmaal tussen Fordham College en Waynesburg College. Wedstrijden werden voor lange tijd alleen uitgezonden als het om universiteitscompetities ging. De eerste ‘College American Football’ wedstrijd die op nationale schaal werd uitgezonden vond pas in 1951 plaats. Ditmaal tussen Duke University en The University of Pittsburgh.

In België worden sportwedstrijden uitgezonden door Sporza. De zender begon als zelfstandige zender in het zomer sportseizoen van 2004, maar is op dit moment onderdeel van de publieke omroep VRT. Als zelfstandige omroep, bestond het slechts 96 dagen.

De zender werd opgericht omdat 2004 verschillende grote sportevenementen kende. De Olympische Zomerspelen, het voetbal Europees Kampioenschap, de Tour de France en tenniskampioenschappen. De zender werd als publieke omroep opgericht, omdat alle evenementen anders over de televisiezenders Eén, Ketnet en Canvas verspreid moesten worden. Dit zou voor verwarring zorgen. De VRT richtte dit kanaal op om een normale programmering te kunnen garanderen.

Op dit moment bestaat Sporza als onderdeel van VRT. Ondanks het feit dat het kanaal maar weinig uitzendtijd via de televisie krijgt, blijft het sportmerk nog actief op de radio en op het internet kunt u alle EK 2020 wedstrijduitslagen zien.

Sporza richt zich op de verslaglegging van sporten als voetbal, wielrennen, auto- en motorsport, atletiek, tennis, zaalsporten, darten en nog vele anderen. Artikelen over bijna iedere sport op professioneel niveau worden op de website verspreidt.