Televisieseries

Televisieseries zijn nu eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Vooral door de opkomst van platforms als Netflix is het nu nog veel makkelijker geworden om vrijwel alle populaire series te kijken wanneer je dat zelf wilt. Je kunt deze zelf in plannen, zonder te hoeven wachten op de uitzendtijden van televisieomroepen.

De eerste televisieserie ooit werd door de Britten als experiment op de televisie gebracht, uitgezonden door de publieke omroep BBC. Het betrof een Science Fiction serie getiteld ‘R.U.R.’(Rossumovi Univerzální Roboti), afkomstig van een Russisch gelijknamig toneelstuk. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1938. Ditzelfde jaar was de BBC nog niet klaar met het uitvoeren van experimenten. Naast dit Science Fiction stuk, kwam de omroep nu ook met een misdaad serie genaamd ‘Telecrimes’. Deze serie kwam eveneens uit 1938, liep door tot 1939 en werd na de Tweede Wereldoorlog vervolgens weer opgepakt in 1946. Telecrimes staat bekend als de eerste serie ter wereld met meerdere afleveringen.

De populariteit van fictieve televisieseries is over de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, vooral door de groeiende populariteit van Video-On-Demand (Netflix, Videoland). In 2017 werd door 35% van alle huishoudens in Vlaanderen vermeld dat zij toegang hebben tot Netflix. Onder de jongeren van 20 tot en met 30 lag dit percentage zelfs op 65%. 80% van deze gebruikers geeft aan de televisie te gebruiken voor het kijken van series. Een andere manier om dit te doen is door het gebruik van laptops, telefoons en tablets.

Onder de jongeren hebben deze Video-On-Demand services er voor gezorgd dat de populariteit van de televisie steeds meer afneemt. Een groot deel van deze jongeren geeft aan geen interesse meer te hebben in het kijken van nationale televisiezenders, omdat de series die zij willen kijken meestal op Netflix te vinden zijn. Dit zorgt er voor dat kijkers onafhankelijk zijn van de zenderprogrammering. Ze kunnen series kijken wanneer ze maar willen en hoeven in de meeste gevallen ook niet te wachten op de volgende aflevering. ‘Bingewatching’, het kijken van meerdere afleveringen direct na elkaar, is door de vondst van Netflix ook steeds populairder geworden.

In Vlaanderen valt het op dat ‘bingewatchers’ voor een groot deel blijken te kiezen voor series van Vlaamse afkomst. Zelfs als zij toegang hebben tot zowel internationale series als nationale series. In 2017 werd het aandeel van Vlaamse series bijna verdubbeld, van 22% naar 41%. Vlaamse series als ‘De Dag’ en ‘FC De Kampioenen’ zijn onder de Vlaamse bingewatchers bijna even populair als internationale series.